Uber въведе самостоятелно шофиращи автомобили

Uber разбуни страстите предколедно, като в сряда достави малък брой автомобили с автономно шофиране за работа в родния си град Сан Франсиско. Концепцията е в тестови период, а целта й е да се изчистят вероятни грешки в технологията, преди тя да бъде въведена масово. Сан Франсиско не е първият град, в който компанията тества революционното автомобилно постижение в реална среда – пилотната програма беше стартирана още през септември в Питсбърг.

Законодателството в Калифорния обаче изисква разрешително след положен изпит за самостоятелно шофиращи прототипи, а Uber няма такова. Компанията твърди, че в този случай законът не е приложим, тъй като нейните автомобили се нуждаят от човешко присъствие.

Кампанията на Uber в Сан Франциско ще започне с няколко SUV-та на Volvo, оборудвани с датчици, така че да могат да управляват, да ускоряват, да спират, и дори да сменят лентата. Автомобилите ще имат служител на Uber зад волана, който да поеме управлението ако в даден момент технологията откаже. Курсовете в автономно шофиращите коли ще бъдат на същите тарифи, както тези в обикновените.

Автомобилите ще бъдат подложени на изпитание по оживените улици на Сан Франциско. Градът може да бъде предизвикателство за новата технология със своите стръмни хълмове, чести мъгли, трамваи, велосипеди и постоянни ремонти. От Uber обаче вярват, че автомобилите са готови да се справят с всичко това спокойно, макар да признават, че времето, в което колите управляват без човешка намеса, е далеч напред, в бъдещето.

Малки бъгчета

В потвърждение на тези думи проведеният във вторник пилотен тест, на който бяха поканени журналисти, завърши със забавна ситуация. Автомобилът, чиято дестинация беше местна пицария, спря не пред нея, а по средата на улицата. В повечето случаи прави впечатление, че колите със самостоятелно шофиране са по-скоро твърде предпазливи. По време на теста, една от колите взе решение да изчака в задръстване, докато съседната лента беше напълно свободна и отговаряше на маршрута. Това, разбира се, подтикна шофьора да предприеме действие и да се възползва от свободната лента.

Флотът на Uber от автономно шофиращи XC90 няма да бъде първият по улиците на града, но ще бъде първият, предназначен за обществен превоз на хора. Крайната визия е въведената технология да спаси живота на хиляди, защото докато шофира, тя не пие, не пише съобщения, не заспива и не предприема опасни рискове.

 

Източник: Associated Press; снимка: Uber

Вижте още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *